Faceți căutări pe acest blog

20.04.2021

PÂINICI CU SEMINȚE DE MAC

Ingrediente necesare pentru 12 pâinici:

Pâinici cu semințe de mac
Pentru păinici:

  • 550 g faină
  • 350 ml lapte
  • 30 g unt
  • 15 g sare
  • 10 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată

Pentru decor:

  • o lingură de semințe de mac
  • o lingură de lapte
  • 1 galbenuş

 

În fiecare săptămână, casa copilăriei mele mirosea a pâine proaspătă pentru care mama se trezea cu noaptea în cap să o prepare. Mirosul acela îmbietor mi-a încântat simțul olfactiv de atâtea ori, încât îl aduc la mine în casă de câte ori am ocazie, pentru mine sau pentru prieteni dragi.

Pâinici cu semințe de mac

Simțim deja mirosul acela de pâine proaspătă, de coajă rumenită și miez moale, onctuos și îmbietor, așa că pornim cuptorul electric la 30 de grade Celsius, program elementul încălzitor superior și elementul încălzitor inferior sau la treaptă mică, la cele pe gaz. Da, știu, nimic nu se compară cu pâinea coaptă în cuptorul de cărămidă, dar folosim ce avem azi la îndemână.

Într-un vas termorezistent, puneţi drojdia şi o hidrataţi cu laptele călduţ. Amestecaţi bine laptele și drojdia, cu mâna sau cu o spatulă, aproximativ 10 minute. Adăugaţi zahărul, untul moale, făina - treptat şi sarea. Frământăm aluatul 10 minute, apoi îl acoperim și îl punem la dospit, pentru 40 de minute, în cuptorul electric.

O altă variantă este să puneţi pâinica pe caloriferul cald sau doar acoperiţi aluatul cu prosoape de bucătarie şi o pătură. Procesul de dospire nu va fi la fel, dar sunt variante bune.

Pâinici cu semințe de mac

După 40 de minute, scoatem aluatul, îl rupem în 12 bucăţi pe care le modelăm puțin pentru a fi aproximativ egale, punem pâinicile pe o foaie de copt, în tavă și le lăsăm încă 20 de minute la dospit. Acoperim pâinicile cu un prosop, să le țină de cald; nu le lăsați să zgribulească deoarece trebuie să mai crească nițel. Când sunt gata dospite, le crestăm în mijloc cu un cuțit, le ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte și presăram semințele de mac.

Le punem la copt pentru 20 de minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius, la programul avand elementul încălzitor superior, plus elementul încalzitor inferior.

Vă recomand să le serviți calde, proaspăt scoase din cuptor, sunt un deliciu. Singurul inconvenient este că nu o să vă rămână niciuna pentru a face fotografii; indiferent de câte ori preparați rețeta, tava va rămâne goală, niciuna nu va sta să aștepte să o puneți într-un decor frumos, să o fotografiați.

Mirosul îmbietor de pâine a cuprins toată casa, poftiți la masa. Puteți să le savurați cu salate, ciorbe, fripturi.

Poftă bună!


19.04.2021

BUREŢI DE PRUN CU LEURDĂ

Ingrediente necesare pentru două porţii:

BUREȚI DE PRUN CU LEURDĂ

·                700 de grame de bureţi de prun

·                10 frunze de leurdă proaspătă

·                o ceapă roșie

·                trei rămurele de pătrunjel verde

·                trei linguri de ulei

·                un sfert de linguriţă de sare

·                un sfert de linguriţă de piper roşu

·                un sfert de linguriţă de piper negru.

Preparare:

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi grosier bureţii de prun. Spălaţi şi tocaţi ceapa, pătrunjelul şi leurda.

Puneţi uleiul într-o cratiţă, iar, când este încins, adăugaţi ceapa tocată. Lăsaţi ceapa la călit, apoi adăugaţi bureţii de prun şi îi căliţi 5 minute. Adăugaţi leurda tocată, sarea, piperul negru şi un pahar de apă peste ingredientele din cratiţă şi le lăsaţi să fiarbă acoperite timp de cincisprezece minute.

Când sunt gata fierţi bureţii şi apa s-a evaporat, adăugaţi piperul roşu și pătrunjelul tocat.

Poftă bună!










25.03.2021

Crème brûlée

 

Crème brûlée

Ingrediente necesare pentru o porție:

·         4 ouă

·         80 de grame de zahăr

·         500 ml lapte

·         o păstaie de vanilie

·         un praf de sare

Siropul

·         150 de grame de zahăr pentru caramel

 

Preparare:

 

Vă propun azi un desert delicios și rapid.

Punem în cratiță zahărul pentru caramelizat. Când acesta este topit frumos, îl întindem pe pereții vasului în care o să preparăm crema de zahăr ars.

Într-un bol, batem ouăle cu zahărul, praful de sare, miezul de la păstaia de vanilie, apoi adăugăm treptat laptele.

Turnăm compoziția în cratița cu zahărul caramelizat. Cratița o punem într-o tavă în care adăugăm apă până la mijlocul ei, apoi o punem în cuptorul setat la 170 de grade Celsius, pentru o oră.

Scoatem vasul cu desert, îl răsturnăm pe o farfurie și îl lăsăm la rece pentru 3 ore.

 

Poftă bună!

19.03.2021

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

Ingrediente necesare:

·          4 kg de carne de miel - coaste, pulpă, spinare, gât

·          trei morcovi

·          un păstârnac

·          un pătrunjel

·          o ceapă mare

·          trei linguri de ulei

·          o lingură de sare

·          un vârf de cuţit de piper alb

·          800 de ml de smântână

·          3 gălbenușuri

·          trei lingurițe de tarhon în oțet

·          6 frunze de măcriș

·          6 frunze de leurdă

·          3 crenguțe de leuștean

 

 Preparare:

O mare sărbătoare merită să fie cinstită cu o delicatesă aflată pe masa multora dintre noi - ciorba de miel.

Ce poate fi mai bun decât combinația dintre carnea fragedă de miel, legumele aromate și smântâna onctuoasă? Da, presărăm și leuștean!

Punem o oală de 8 litri de apă rece la foc, curățăm carnea de miel de pielițe, apoi o adăugăm în oală împreună cu o lingură de sare și o lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, la foc mic, până carnea se desprinde de pe os, spumăm periodic. Eu am preparat miel fraged, nu a necesitat opărire cu oțet dar puteți proceda în acest fel dacă nu vreți să simțiti defel mirosul lui.

Curăţaţi, spălaţi şi tocați legumele.

Punem o cratiță pe foc, adăugăm ulei. Când uleiul este încins, adăugaţi ceapa şi o căliţi un minut, apoi adăugaţi şi restul legumelor, adică morcovii, păstârnacul, pătrunjelul şi le căliţi încă un minut.

Adăugați peste legume zeama de la carnea fiartă, zeamă care a scăzut prin fierbere, apoi carnea pe care ați mărunțit-o. Lăsați în oală oasele, firimiturile de oase și zeama care rămâne cu ele. Folosiți doar zeama clară; în acest fel, o să folosiți aproximativ 5 litri de zeamă. Fierbeți carnea cu legumele până acestea din urmă sunt bine pătrunse.

Opriți focul, amestecați gălbenușurile cu smântâna, puneți un polonic de zeamă peste smântână, amestecați, mai adăugați un polonic de zeamă, apoi turnați amestecul cremos peste ciorbă. Operațiunea se desfășoară treptat pentru a nu tăia gălbenușurile. Adăugați piperul alb, tarhonul cu oțet și amestecați zeama.

Presărați frunzele de măcriș, leurdă și leuștean, spălate și tocate. Acest amestec de verdețuri îi vor lua ciorbiței mirosul pregnant de miel și îi va oferi o armomă specială.

Sărbători cu bucurii!

11.03.2021

IAURT

IAURT DE CASĂ

Ingrediente necesare:

  • un litru de lapte de vacă

Dacă vă place iaurtul, vă îndemn să îl preparați acasă, e cel mai gustos iaurt, fără conservanți și se face cu un minim de efort.

Pentru ca iaurtul făcut de dumneavoastră să fermenteze, e nevoie de o lingură de iaurt făcut in casă sau din comerț pe care îl amestecați cu laptele. Dacă nu doriți să adăugați nimic în laptele de vacă, spălați borcanele cu zer și le clătiți cu apă. Dacă, la început, nu aveți posibilitatea de a spăla borcanele cu zer, clătiți-le cu oțet, apoi cu apă și sunt gata pregătite pentru a prepara iaurtul.

Pentru început, ne ocupăm de borcane. Pregătim două borcane de jumătate de litru, cu gura mare, le clătim cu oțet și apoi cu apă și punem laptele de vacă în el. Eu am ales un lapte de vacă gras, de la piață, pentru a da o textură cremoasă iaurtului nostru.

Așezați borcanele, acoperite cu un șervețel, la loc călduț. Iarna, puteți să le puneți pe calorifer pentru 3 ore, apoi, pe masa din bucătărie, acoperite. După 3 zile, iaurtul e bine legat, puteți să îl savurați așa, puteți să adăugați fructe și miere, cereale sau îi puneți capacul și îl păstrați la frigider pentru când vă e poftă de iaurt. El stă foarte bine la rece câteva zile.

Textura lui cremoasă vă va face să îl preparați și altă data, cu siguranță.

Poftă bună!

IAURT DE CASĂ

26.02.2021

SUTLAC – BUDINCĂ COAPTĂ DE OREZ

 

SUTLAC

150 de grame de orez

·         1,5 litri de lapte

·         200 de grame de zahăr

·         o păstaie de vanilie

·         50 de ml de smântână

·         30 de grame de amidon

·         un baton de scorțișoară

·         un praf de sare

Preparare:

Azi coacem o budincă de orez, o budincă cremoasă, pentru a înmiresma simțurile.

Puneţi un litru de laptele la fiert, adăugați miezul de la păstaia de vanilie, spălaţi orezul şi îl lăsaţi în apă până laptele dă în clocot. Când laptele clocoteşte, adăugaţi sarea, scurgeți orezul de apă, îl puneţi în lapte şi îl lăsaţi să fiarbă 25 minute, la foc mic. Amestecaţi periodic pentru a nu se prinde de oală. După 25 de minute, adăugați smântâna, dizolvați amidonul în cei 500 de ml de lapte rece, adăugaţi zahărul, batonul de scorțișoară şi puneți amestecul în oală, peste orez, amestecaţi  timp de 5 minute, în permanenţă, pentru a nu se prinde compoziția de oală, apoi opriţi focul, scoateți batonul de scorțișoară şi aşezaţi orezul în vase termorezistente pe care le puneți într-o tavă în care turnați apă până ajunge la jumătatea recipientelor cu orez, exact ca și la crema de zahăr ars.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, la funcția grill și lăsați orezul să se coacă 10-15 minute, până deasupra este maroniu.

Poftă bună!

11.02.2021

NUDLI CU DULCEAȚĂ DE ARDEI IUTE

NUDLI CU DULCEAȚĂ DE ARDEI IUTE
Ingrediente necesare pentru o porţie:
• 400 de grame de cartofi
•150 de grame de făină
• două ouă 
• 3 linguri de unt 
• 2 linguri de griş
• o lingură de apă 
• un praf de sare
• un borcan de dulceață de ardei iute.
Preparare: Curăţaţi cartofii, îi spălaţi şi îi puneţi la fiert într-o oală cu apă în care aţi adăugat sarea. Când sunt fierţi, scurgeţi apă de pe ei şi îi zdrobiţi, apoi îi lăsaţi să se răcească. Adăugaţi făina şi ouăle în cartofii zdrobiţi, amestecaţi ingredientele până devin un aluat destul de moale şi începeţi să faceţi nudli. Pentru fiecare nudli, luaţi aproximativ o lingură din amestecul de cartofi cu ouă şi făină, îl aşezaţi în palmă, îl întindeţi cu degetele până îi dați o formă lunguiață. Puneţi pe foc o oală cu apă, iar, când apa clocoteşte, puneţi în ea nudli şi îi lăsaţi să fiarbă până se ridică la suprafaţă.
NUDLI CU DULCEAȚĂ DE ARDEI IUTE

Între timp, puneţi untul într-o tigaie, îl lăsaţi să se topească, apoi adăugaţi grişul pe care îl prăjiţi un pic iar, la final, adăugaţi o lingură de apă şi mai amestecaţi un minut. Până aţi preparat grişul, nudli au fiert, s-au ridicat la suprafaţă şi îi scoateţi cu o lingură cu găurele, îi tăvăliţi prin grişul prăjit şi adăugaţi deasupra dulceața de ardei iute. Poftă bună!