Faceți căutări pe acest blog

21.05.2020

Ruladă de bezea cu zmeură

Ruladă de bezea cu zmeură
Ruladă de bezea cu zmeură

Ingrediente necesare:
Pentru ruladă:
150 de grame de albușuri
250 de grame de zahăr pudră
un praf de sare
10 grame de zahăr pudră pentru pudrat
Pentru cremă:
200 de grame de mascarpone
200 ml de smântână dulce pentru frișcă
50 grame de zahăr pudră
200 de grame de zmeură

Mod de preparare:

Azi facem o rețetă foarte ușoară, nu necesită nici timp, nici ingrediente multe dar e preferata tuturor. În mai puțin de o oră, aveți desertul delicios pe masă.
De fiecare dată când facem cozonaci, cremă de vanilie sau alte deserturi gustoase, ne rămân albușuri. Chiar și în urma preparării unei maioneze ne rămâne albuș de ou pe care îl punem în omleta de dimineață sau în congelator.
Ați adunat câteva albușuri în congelator și a venit momentul să le puneți într-un desert savuros.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregatiți o tavă de copt cu dimensiunile de 33 per 23 cm, așezând o foaie de copt în ea.
Cântăriți 150 de grame de albuș - aproximativ 5 ouă de mărime medie. Eu folosesc albușul congelat, rămas de la cozonaci și e foarte ușor să îl decongelez și cântăresc.
Mixați albușurile într-un bol, bine, bine. Când bezeaua e bine legată, adăugați, un praf de sare, 250 de grame de zahăr pudră, câte o linguriță de zahăr, mixați bine, apoi mai adăugați o linguriță de zahăr, până ați încorporat tot zahărul și albușul stă țeapăn. Procedura e identică cu adăugarea ouălor în aluatul pentru eclere.
Întindeți bezeaua pe foaia de copt gata pregătită și o puneți în cuptorul pe care îl setați acum la 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Între timp, pregătim umplutura: mixăm crema de mascarpone cu 50 de grame de zahăr pudră. Separat, mixăm smântână dulce pentru frișca până este bine legată. Încorporăm treptat frișca în crema de mascarpone.
Între timp, s-a copt bezeaua, o scoateți-răsturnați pe o foaie de copt pe care o presărați anterior cu 10 grame de zahăr pudră. Îndepărtați foaia de copt care s-a lipit de ea în timpul coacerii, care acum este deasupra și lăsați bezeaua să se răcească 10 minute, apoi adăugați crema, zmeura și o rulați ca pe un cozonac, pe partea lungă a foii, ferm, pentru a fi strânsă bine dar cu grijă pentru a nu rupe foaia de mereng; pentru asta vă ajutați de foaia de copt peste care ați răsturnat-o. E gata rulată, o puneți în frigider pentru o oră sau cât aveți răbdare să nu gustați din ea.
O scoateți din frigider, o feliați și puteți să vă rasfățați cu câte felii de bezea doriți.
Poftă bună!

14.05.2020

CREMĂ DE BRÂNZĂ CU LEUȘTEAN

CREMĂ DE BRÂNZĂ CU LEUȘTEAN
 Ingrediente necesare pentru două porţii:
· 400 de grame de brânză de vaci
· 100 de ml de iaurt
· două cepe verzi
· o crenguță de leuștean
· o jumătate de linguriţă de piper alb măcinat
· 2 boabe de piper roșu
· sare, după gust
 Preparare:
Spălaţi ceapa și leușteanul, apoi le tocați mărunt. Puneți într-un blender leușteanul și ceapa tocată, adăugați iaurtul, sarea, piperul alb și mixați ingredientele. Adăugați și brânza de vacă, mixați, din nou. Așezați crema de brânză în boluri, ornați cu boabe de piper roșu și leuștean verde.
Este o cremă perfect tartinabilă, ideală pentru micul dejun.

Poftă bună!

18.03.2020

SALATĂ DE CARTOFI COPŢI ȘI LOBODĂ

Salata de cartofi copti si loboda

Ingrediente necesare pentru 2 porţii: 
  • 8 cartofi de mărime medie
  • două legături de lobodă
  • o legătură de leurdă
  • 6 boabe de piper roşu
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • o linguriţă de sare
  Preparare:
Azi preparăm o delicioasă salată de cartofi cu verdeață, ideală în perioada de post dar și de poftă.
Reinterpretăm rețeta bunicii care punea în sobă cartofii în coajă pentru a se rumeni frumos și a înmiresma toată casa. Vă plouă în gură? Haideți să ne apucăm de treabă!
Spălaţi cartofii în coajă, presăraţi sare peste ei şi îi puneţi la cuptor într-un vas de yena acoperit, pentru 40 de minute la 200 de grade. Când sunt copţi, îi scoateţi, îi lăsaţi să se răcească, apoi îi decojiţi şi tăiaţi în 2-4 bucăţi.
Spălaţi loboda, leurda, le rupeți sau tocați mărunt și le puneți peste cartofi. Adăugați uleiul de măsline și piperul și vă puteți așeza la masă.
Poftă bună!

17.03.2020

RAŢĂ PE VARZĂ ROȘIE

Rata pe varza rosie

Ingrediente necesare pentru 4 porţii:
  • o raţă de 2 kg
  • două mere
  • două portocale
  • două frunze de țelină
  • șase frunze de pătrunjel
  • două linguri de miere
  • o linguriță de Bajan
  • o jumătate de linguriță de garam masala
  • o linguriţă de sare
  • o jumătate de linguriţă de piper
  • 1,5 kg de varză roșie
  • 3 linguri de untură de rață
  • 250 ml de vin roșu
  • 10 ml de oțet balsamic
  • 80 de grame de melasă sau zahăr brun
  • o jumătate de linguriță de chimen
  • un praf de sare
Preparare:

Spălaţi, curățați raţa şi o ştergeţi cu un prosop.
Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi felii portocalele și merele; spălați și tocați frunzele de țelină și pătrunjel și le puneți pe toate în rață. Într-un bol amestecați condimentele: sarea, piperul, garam masala, bajan și mierea și ungeți rața cu această combinație parfumată. Puneți un vârf de linguriță din acest amestec și în burta raței.
Dacă nu aveți bajan și garam masala faceți un amestec de ceapa, savory, usturoi, coriandru, turmeric, piper negru, chilli, mustar, măghiran, ghimbir, fenugreek, chimion, anason stelat, ienibahar, lemon verbena, mace, cardamom, sare de mare, scorțișoară, cuișoare, nucșoară.
Aşezaţi rața într-o tavă de yena și o puneți la cuptor pentru 2 ore, la 180 de grade Celsius.
Cât timp rața se face rumenă, tocați fideluță varza, o frământați cu un praf de sare pentru a se înmuia puțin. Într-o cratiță, puneți untura de rață, adăugați chimen, apoi varza și o căliți puțin. Puneți melasa sau zahărul brun pentru caramelizare, adăugați vinul roșu și oțetul balsamic și o lăsați sub capac, verificând-o și amestecând periodic, pentru aproximativ 30-40 de minute sau până este călită.
Între timp, este gata și rața, s-a rumenit perfect, o scoateți din cuptor, o porționați și o puneți pe farfurii, împreună cu umplutura din măr și portocală, peste garnitura de varză roșie călită.
Poftă bună!

11.03.2020

BUDINCĂ DE OREZ CU LAPTE, MERE ȘI STAFIDE

BUDINCA DE OREZ

Ingrediente necesare pentru 4 porţii:
  • 200 de grame de orez
  • 1 litru de lapte
  • 100 de grame de zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • 200 grame de mere
  • 80 grame de stafide
  • 80 ml de apa
  • 100 ml de miere de albine
Preparare:
Puneţi laptele la fiert, spălaţi orezul şi îl lăsaţi în apă până laptele dă în clocot. Când laptele clocoteşte, adăugaţi sarea, aveţi grijă să fie puţină, stoarceţi orezul de apă, îl puneţi în lapte şi îl lăsaţi să fiarbă 10 minute. Amestecaţi periodic pentru a nu se prinde de oală. După 10 minute, adăugaţi zahărul şi amestecaţi timp de 5 minute, în permanenţă, pentru a nu se prinde amestecul de oală, apoi opriţi focul.
Puneți în orez felii de mere după ce le-ați spălat, adăugați apa și le puneți la cuptor pentru 15 minute la o temperatura de 180 de grade. Când este totul copt, adăugați stafidele, scorțișoara, mierea, amestecați ingredientele și puneți budinca în farfurii.
Poftă bună!

28.02.2020

CONOPIDĂ PANE

Conopida pane

Ingrediente necesare:
  • 1 kg de conopidă
  • 3 ouă
  • 6 linguri de făină
  • o cană de ulei
  • un praf de sare fină
  • o jumătate de linguriţă de piper alb
Preparare:
Curăţaţi şi spălaţi conopida, apoi o puneți la fiert, fie în apă cu sare, fie la aburi. După zece minute, opriți focul și o scurgeți bine de apă. Conopida nu trebuie să fie prea fiartă ca pentru piure deoarece se mai procesează termic cu stratul fin de pane.
Pe o farfurie întinsă aşezaţi făina şi începeţi să daţi prin făină buchețelele de conopidă. Într-un bol spargeţi şi bateţi cele trei ouă, adăugaţi piperul măcinat şi un praf de sare.
Treceţi buchețelele de conopidă pe care în prealabil le-aţi dat prin făină, prin bolul cu ouă bătute şi apoi le puneţi la prăjit. Rumeniţi pe toate părţile conopida, aproximativ 2-3 minute, o scoateţi din ulei şi o puneţi pe un şerveţel să se scurgă de ulei.
Vă recomand să o serviți cu un sos de usturoi.
Poftă bună!

13.02.2020

SALAM DE BISCUIȚI

SALAM DE BISCUIȚI

Ingrediente necesare:
  • 700 de grame de biscuiți
  • 300 de grame de unt
  • 250 ml de lapte
  • 150 de grame de zahăr
  • o linguriță de scorțișoară
  • 100 de grame de merișoare
  • 100 de grame de stafide
  • 50 ml de rom
  • 50 de grame de cacao
  • 6 linguri de nucă de cocos marunțită
Preparare:
Mărunțiți biscuiții. Puneți pe foc laptele, zahărul și, când acesta este topit, adăugați scorțișoara. Luați oala de pe foc, o lăsați să se răcească puțin, apoi adăugați untul, stafidele, merișoarele, romul, cacao și la final biscuiții. Omogenizați bine ingredientele. Luați o folie de plastic, puneți nuca de cocos peste ea și adăugați compoziția, presărați iar nucă de cocos și rulați salamul de biscuiț. Pentru a lucra mai ușor cu compoziția, puteți face două rulade.
Ați terminat, puneți la rece salamul de biscuiți pentru cel puțin două ore sau peste noapte. A doua zi, dați jos folia și îl feliați în bucăți de câte un centimentru.
Poftă bună!