Faceți căutări pe acest blog

20.04.2021

PÂINICI CU SEMINȚE DE MAC

Ingrediente necesare pentru 12 pâinici:

Pâinici cu semințe de mac
Pentru păinici:

  • 550 g faină
  • 350 ml lapte
  • 30 g unt
  • 15 g sare
  • 10 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată

Pentru decor:

  • o lingură de semințe de mac
  • o lingură de lapte
  • 1 galbenuş

 

În fiecare săptămână, casa copilăriei mele mirosea a pâine proaspătă pentru care mama se trezea cu noaptea în cap să o prepare. Mirosul acela îmbietor mi-a încântat simțul olfactiv de atâtea ori, încât îl aduc la mine în casă de câte ori am ocazie, pentru mine sau pentru prieteni dragi.

Pâinici cu semințe de mac

Simțim deja mirosul acela de pâine proaspătă, de coajă rumenită și miez moale, onctuos și îmbietor, așa că pornim cuptorul electric la 30 de grade Celsius, program elementul încălzitor superior și elementul încălzitor inferior sau la treaptă mică, la cele pe gaz. Da, știu, nimic nu se compară cu pâinea coaptă în cuptorul de cărămidă, dar folosim ce avem azi la îndemână.

Într-un vas termorezistent, puneţi drojdia şi o hidrataţi cu laptele călduţ. Amestecaţi bine laptele și drojdia, cu mâna sau cu o spatulă, aproximativ 10 minute. Adăugaţi zahărul, untul moale, făina - treptat şi sarea. Frământăm aluatul 10 minute, apoi îl acoperim și îl punem la dospit, pentru 40 de minute, în cuptorul electric.

O altă variantă este să puneţi pâinica pe caloriferul cald sau doar acoperiţi aluatul cu prosoape de bucătarie şi o pătură. Procesul de dospire nu va fi la fel, dar sunt variante bune.

Pâinici cu semințe de mac

După 40 de minute, scoatem aluatul, îl rupem în 12 bucăţi pe care le modelăm puțin pentru a fi aproximativ egale, punem pâinicile pe o foaie de copt, în tavă și le lăsăm încă 20 de minute la dospit. Acoperim pâinicile cu un prosop, să le țină de cald; nu le lăsați să zgribulească deoarece trebuie să mai crească nițel. Când sunt gata dospite, le crestăm în mijloc cu un cuțit, le ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte și presăram semințele de mac.

Le punem la copt pentru 20 de minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius, la programul avand elementul încălzitor superior, plus elementul încalzitor inferior.

Vă recomand să le serviți calde, proaspăt scoase din cuptor, sunt un deliciu. Singurul inconvenient este că nu o să vă rămână niciuna pentru a face fotografii; indiferent de câte ori preparați rețeta, tava va rămâne goală, niciuna nu va sta să aștepte să o puneți într-un decor frumos, să o fotografiați.

Mirosul îmbietor de pâine a cuprins toată casa, poftiți la masa. Puteți să le savurați cu salate, ciorbe, fripturi.

Poftă bună!


19.04.2021

BUREŢI DE PRUN CU LEURDĂ

Ingrediente necesare pentru două porţii:

BUREȚI DE PRUN CU LEURDĂ

·                700 de grame de bureţi de prun

·                10 frunze de leurdă proaspătă

·                o ceapă roșie

·                trei rămurele de pătrunjel verde

·                trei linguri de ulei

·                un sfert de linguriţă de sare

·                un sfert de linguriţă de piper roşu

·                un sfert de linguriţă de piper negru.

Preparare:

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi grosier bureţii de prun. Spălaţi şi tocaţi ceapa, pătrunjelul şi leurda.

Puneţi uleiul într-o cratiţă, iar, când este încins, adăugaţi ceapa tocată. Lăsaţi ceapa la călit, apoi adăugaţi bureţii de prun şi îi căliţi 5 minute. Adăugaţi leurda tocată, sarea, piperul negru şi un pahar de apă peste ingredientele din cratiţă şi le lăsaţi să fiarbă acoperite timp de cincisprezece minute.

Când sunt gata fierţi bureţii şi apa s-a evaporat, adăugaţi piperul roşu și pătrunjelul tocat.

Poftă bună!