Beigli cu mac |
Cozonac
cu mac - Reţetă
tradiţională ungurească de cozonac nedospit cu mac (Beigli)
Pentru
aluat:
·
400 grame de făină
·
100 grame de untură
sau 150 grame de unt
·
10 grame de drojdie
·
100 ml lapte
·
50 ml smântână
·
un ou întreg
·
2 linguriţe de zahăr
pudră
·
coaja de la o jumătate
de lămâie
·
un praf de sare
Beigli cu mac |
Pentru umplutură:
·
150 grame de zahăr
·
200 grame de mac
·
80 ml lapte
·
un praf de sare
un
galbenuş pentru uns suprafaţa cozonacilor.
Pentru aluat,
bateţi oul, în care aţi pus un praf de sare, cu zahărul pudră, până devine o
spumă, apoi adăugaţi untura, smântâna, laptele, făina, drojdia şi amestecaţi
bine ingredientele până devin un aluat potrivit pe care îl lăsaţi la frigider
până preparaţi umplutura.
Pentru
umplutură, puneţi laptele la foc, adăugaţi sarea, zahărul, iar, când acesta
este topit şi laptele fierbe, adăugaţi macul, îl amestecaţi cu laptele şi
stingeţi focul.
Scoateţi
aluatul din frigider, îl tăiaţi în două bucăţi pe care le întindeţi cu sucitorul
până devin două dreptunghiuri potrivite pentru a le umple cu mac şi a le rula.
Întindeţi uniform umplutura din mac peste foaia de cozonac pe care o rulaţi şi
o puneţi în tava de copt. Bateţi gălbenuşul cu o linguriţă de apă şi ungeţi
cozonacii cu această compoziţie, cu o pensulă.
Se lasă
cozonacii 10 minute să se odihnească pentru a fi pregătiţi de perpeleala din cuptorul
preîncălzit la 180 de grade. Înainte de a-i uita în cuptor pentru 40 de minute,
vă recomand să îi înţepaţi din loc în loc cu o furculiţă. Altfel, riscaţi să
crape de făloşi ce sunt că au atâta umplutură.
Se scot
din cuptor după 40 de minute, se lasă să se răcească, apoi se scot din tavă şi
se feliază.
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu