Rata pe varza rosie |
Ingrediente
necesare pentru 4 porţii:
- o raţă de 2 kg
- două mere
- două portocale
- două frunze de țelină
- șase frunze de pătrunjel
- două linguri de miere
- o linguriță de Bajan
- o jumătate de linguriță de garam masala
- o linguriţă de sare
- o jumătate de linguriţă de piper
- 1,5 kg de varză roșie
- 3 linguri de untură de rață
- 250 ml de vin roșu
- 10 ml de oțet balsamic
- 80 de grame de melasă sau zahăr brun
- o jumătate de linguriță de chimen
- un praf de sare
Preparare:
Spălaţi,
curățați
raţa
şi o ştergeţi cu un prosop.
Curăţaţi,
spălaţi şi tăiaţi felii
portocalele și merele; spălați și tocați frunzele de țelină și
pătrunjel și le puneți pe toate în rață. Într-un bol
amestecați condimentele: sarea, piperul, garam masala, bajan și
mierea și ungeți rața cu această combinație parfumată. Puneți
un vârf de linguriță din acest amestec și în burta raței.
Dacă
nu aveți bajan și garam masala faceți un amestec de ceapa,
savory, usturoi, coriandru, turmeric, piper negru, chilli, mustar,
măghiran, ghimbir, fenugreek, chimion, anason stelat, ienibahar,
lemon verbena, mace, cardamom, sare de mare, scorțișoară,
cuișoare, nucșoară.
Aşezaţi
rața
într-o tavă de yena și
o puneți la cuptor pentru 2 ore, la 180 de grade Celsius.
Cât
timp rața se face rumenă, tocați fideluță varza, o frământați
cu un praf de sare pentru a se înmuia puțin. Într-o cratiță,
puneți untura de rață, adăugați chimen, apoi varza și o căliți
puțin. Puneți melasa sau zahărul brun pentru caramelizare,
adăugați vinul roșu și oțetul balsamic și o lăsați sub capac,
verificând-o și amestecând periodic, pentru aproximativ 30-40 de
minute sau până este călită.
Între
timp, este gata și rața, s-a rumenit perfect, o scoateți din
cuptor, o porționați și o puneți pe farfurii, împreună cu
umplutura din măr și portocală, peste garnitura de varză roșie
călită.
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu