Faceți căutări pe acest blog

06.01.2022

CIORBĂ DE BURTĂ

 

CIORBĂ DE BURTĂ
Ingrediente necesare:

·          2 kg de burtă prefiartă

·          1 kg de oase de vită

·          6 litri de apă rece

·          trei morcovi

·          un păstârnac

·          trei linguri de ulei

CIORBĂ DE BURTĂ
·          o lingură de sare

·          un vârf de cuţit de piper alb

·          6 căței de usturoi

·          600 de ml de smântână

·          3 gălbenușuri de ou

·          trei lingurițe de oțet din borcanul cu ardeii iuți murați

·          un ardei iute

·          trei foi de dafin

·          6 boabe de piper negru

 

 Preparare:

Punem o oală de 6 litri de apă rece la foc, spălăm oasele de vită și le punem la fiert împreună cu sarea, foile de dafin și boabele de piper și le lăsăm să fiarbă 2 ore, spumăm periodic.

Curăţaţi, spălaţi şi răzuiți legumele.

Punem o cratiță pe foc, adăugăm uleiul. Când uleiul este încins, adăugaţi morcovul și păstârnacul ras şi le căliţi cîteva minute.

Adăugați peste legume zeama strecurată de la oasele de vită, apoi burta prefiartă și spălată bine cu apă rece și oțet dacă necesită. Dacă sunt bucăți mari de burtă, mărunțit-o puțin. Fierbeți burta cu legumele pentru 30 de minute.

Curățați usturoiul, îl spălați și mărunțiți prin presa de usturoi. Îl adăugați în oala cu ciorbă, deja miroase îmbietor.

Opriți focul, amestecați gălbenușurile cu smântâna, puneți un polonic de zeamă peste smântână, amestecați, mai adăugați un polonic de zeamă, apoi turnați amestecul cremos peste ciorbă. Operațiunea se desfășoară treptat pentru a nu tăia gălbenușurile. Adăugați piperul alb, oțetul, ardeiul iute și amestecați zeama.

Este gata, o puteți savura.

Poftă bună!

LANGOS

 

LANGOS
LANGOȘ

Ingrediente necesare pentru 4 bucăți de langoș:

  • 300 g faină
  • 185 ml apă
  • 7 g sare
  • 7 g zahăr
  • 4 g drojdie uscată
  • 300 ml de ulei

 

Într-un vas, puneţi drojdia şi o hidrataţi cu apa călduță. Amestecaţi bine apa cu drojdia, aproximativ 10 minute. Adăugaţi zahărul, făina - treptat şi sarea. Frământăm aluatul 10 minute, apoi îl punem la dospit, acoperit, într-un loc călduţ, pentru 30 de minute.

După 30 de minute, cu mâinile bine unse de ulei, rupem aluatul în 4 bucăţi, punem biluțele formate pe masă și le lăsăm încă 30 de minute la dospit, bine unse cu ulei. După ce au dospit frumos, întindem aluatul până ajunge la un diametru de 20 de centimetri. 

LANGOȘ

Punem uleiul la încins într-o cratiță potrivită pentru ca langoșul să plutească în baie de ulei. Când uleiul este bine încins, punem langoșul la prăjit, îl întoarcem și pe cealaltă parte, apoi îl scoatem din ulei și îl punem pe o farfurie pe care am așezat un șervețel pentru a lua excesul de ulei.

Prăjim cele 4 bucăți de langoș, apoi, după preferințe, punem peste ele cașcaval, smântână, mujdei.

Poftă bună!