Faceți căutări pe acest blog

12.12.2019

SUPĂ DE GĂINĂ CU TĂIŢEI DE CASĂ




Supa de gaina cu taitei de casa
Ingrediente necesare:
·          o găină de curte
·          trei morcovi
·          o rădăcină de păstârnac
·          o felie de ţelină
·          două rădăcini de pătrunjel
·          o ceapă
·          o felie de ardei gras, roşu
·          2 ouă
Supa de gaina cu taitei de casa
·          20 ml apă
·          200 grame de făină
·          o lingură de sare
·          o linguriţă de piper boabe.
 Preparare:
Puneţi găina, curăţată şi spălată, într-o oală mare şi adăugaţi 4 litri de apă rece, adăugaţi sarea şi o lăsaţi să fiarbă la foc mic, timp de 2 ore. Spumaţi supa dacă este necesar.
Spălaţi şi curăţaţi morcovii, păstârnacul, ţelina, pătrunjelul, ardeiul, ceapa. Adăugaţi zarzavatul după cele două ore. Legumele se vor adăuga în bucăţi mari pentru a putea fi scoase uşor din supă, la final. Adăugaţi şi boabele de piper şi lăsăm supa să mai fiarbă încă o oră sau până este fiartă găina.
Pentru tăiţei, cerneţi făina într-un bol pentru a deveni mai aerată. Faceţi un culcuş în mijlocul ei şi puneţi acolo ouăle, apa, un praf de sare şi amestecaţi ingredientele. Frământaţi energic pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Aluatul rezultat trebuie să fie elastic, compact şi să nu se lipească de mâini. Lăsaţi aluatul 30 de minute să se odihnească sub un prosop, apoi începeţi să întindeţi foaia de tăiţei cu mişcări circulare şi sacadate. Rotiţi aluatul pe toate părţile, presărând periodic, în ploaie, un pic de făină, cât luaţi între degete, pentru ca foaia de tăiţei să nu se lipească de sucitor; o întindeţi cu grijă să nu se rupă.
Când este gata întinsă foaia, subţire, o lăsăm câteva minute să se usuce, apoi o rulăm ca pe cozonac, pe sucitor şi, cu un cuţin, tăiaţi foaia pe lungime, de-a lungul sucitorului. Începem acum să tăiem foaia de aluat, fideluţă subţire. Scoatem sucitorul şi tăiem foarte fin foaia de aluat, pe lăţime, de câte un milimetru. Fideluţa va avea o lungime de aproximativ 4 cm, cât este diametrul foii rulate peste sucitor.
Când este gata tăiată, o presăraţi pe un prosop şi o lăsaţi la uscat.
Este de preferat să faceţi tăiţeii cu o zi înainte pentru a avea timp să se usuce.
Supa de găină este şi ea gata, scoatem găina şi zarzavaturile, strecurăm supa şi o punem la fiert într-o altă oală, mai mică. Când a dat în clocot, adăugăm tăiţeii şi îi fierbem aproximativ 10 minute.
Puneţi supa în farfurii şi savuraţi alături de cei dragi.
Poftă bună!

11.12.2019

CALAMARI PANE


CALAMARI PANE
CALAMARI PANE

Ingrediente necesare pentru două porţii:
·         400 de grame de calamari
·         250 ml de ulei
·         o lămâie
·         5 linguri de făină de mălai
·         doi căţei de usturoi
·         o jumătate de linguriţă de piper roşu
·         un sfert de linguriţă de boia
·         un vârf de cuţit de sare
·         o cană de ulei(250 ml de ulei)

Preparare:
Spălaţi şi curăţaţi calamarul, îi tăiaţi tentaculele, apoi îl tăiaţi rondele cu grosimea de un centimetru şi stoarceţi zeama de la lămâie peste el.
Curăţaţi usturoiul şi îl daţi prin presă. Amestecaţi într-un bol făina de mălai, usturoiul, piperul şi sarea, pudra de boia.
CALAMARI PANE
Puneţi uleiul la încins, în cratiţă. Când acesta este încins bine, după ce aţi dat calamarul prin amestecul de mălai cu condiment, îl puneţi la prăjit. Calamarul nu necesită mult timp de procesare termică, este suficient  să îl prăjiţi câte un minut pe fiecare parte, apoi se scot rondelele şi se pun pe un şerveţel pentru a se scurge tot uleiul de pe ele. Procesarea îndelungată îl face gumos.
E un aperitiv care se serveşte fierbinte, dar poate fi şi un fel de bază alături de garnitura potrivită.
Poftă bună!

29.11.2019

Ciolan cu linte



Ciolan cu linte



Ingrediente necesare pentru două porţii:
Pentru ciolan:
·        800 de grame de carne de porc, ciolan afumat
·        100 ml de miere
·        linguriţă de boia de ardei iute
·        linguriţă de sare
·        jumătate de linguriţă de piper roşu
·        jumătate de linguriţă de seminţe de fenicul
·        jumătate de linguriţă de coriandru măcinat
·        jumătate de linguriţă de ienibahar măcinat.
Pentru mancarea de linte:
·         200 de grame de linte
·         1 morcov
·         1 păstârnac
·         1 pătrunjel
·         1 praz
·         4 linguri de ulei
·         3 rămurele de cimbru
·         6 boabe de piper roşu
·         linguriţă de Asafoetida
·         sare după gust

 Preparare:
            Pentru ciolan, amestecaţi mierea cu sarea, piperul, pudra de boia şi ienibahar, coriandrul şi seminţele de fenicul măcinate şi ungeţi ciolanul cu acest amestec, folosind o pensulă.
            Puneţi ciolanul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 2 ore, acoperit cu o foaie de copt. Dacă folosiţi un ciolan prefiert, îl lăsaţi să se perpelească doar o oră.
            Acum facem mancarea de linte. Spălaţi lintea şi o lăsaţi în apă până procesaţi legumele.
Spălaţi şi curăţaţi legumele. Tocaţi prazul, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul. Puneţi uleiul într-o cratiţă, iar, când acesta este încins, căliţi prazul şi adăugaţi pe rând restul legumelor tocate. Le căliţi două minute, apoi, peste legumele din cratiţă adăugaţi lintea scursă de apă. Adăugaţi apă în cratiţă, cât să treacă bine peste linte şi asezonaţi cu sare. Prin fierbere lintea îşi măreşte volumul şi are nevoie de mai multă apă. Fierbeţi lintea 10-20 de minute sau în funcţie de felul de linte ales; lintea roşie este gata în 10 minute, cea galbenă în 15 minute, lintea neagră 25 de minute, lintea verde 30, lintea maro 40 de minute. Înainte cu 2 minute de a opri focul, adăugaţi cimbrul spălat şi tocat, minunatul condiment asafoetida, piperul măcinat, amestecaţi bine ingredientele şi opriţi focul.
Acum nu vă mai rămâne decât să puneţi în farfurii cele două preparate şi să le mâncaţi bucuroşi.
Savuraţi!