ECLER |
Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
·
4 ouă mici
·
120 grame de făină
·
60 grame de unt
·
75 ml lapte
·
75 ml apă
·
un praf de sare
Pentru cremă:
·
6 galbenuşuri
·
500 ml de lapte
·
180 grame de zahăr
·
50 grame de amidon
alimentar
·
o păstaie de vanilie
·
200 grame de frişcă
·
un praf de sare
·
200 de grame de
ciocolată neagră
Preparare:
Azi, ne ostoim
pofta de amintiri!
Să
începem! Puneţi la foc o cratiţă în care adăugaţi laptele, apa, untul şi sarea.
Când compoziţia este aproape de punctul de fierbere, domoliţi focul şi puneţi,
în ploiae, făina. Amestecaţi energic în oală, până ce dispar toate cocoloaşele,
aluatul este omogen şi îl mai gătiţi câteva minute. Opriţi focul şi lăsaţi
aluatul să se răcească.
Între
timp, porniţi cuptorul, îl setaţi la 250 de grade Celsius.
În aluatul
răcit, adăugaţi primul ou, mixaţi bine aluatul, apoi adăugaţi al doilea ou,
mixaţi şi tot aşa până încorporaţi toate ouăle. La început compoţiţia este
densă, după ce aţi adăugat ultimul ou, aceasta devine cremoasă. Nu puneți toate
ouăle deodată, o să stricați compoziția!
Pregătiţi
două tăvi în care aţi pus o foaie de copt. Vă recomand să puneţi pe rând,
aluatul la copt.
Astfel,
luăm prima tavă tapetată cu foaie de copt şi începem să punem minunatele ecleruri
în ea. Punem aluatul într-un poş şi cu acesta facem în tava de copt câte un
ecler cu o lungime de 10 cm și 2 cm lățime. Le aşezăm în tavă, la distanţă
unele de altele, deoarece cresc la copt.
Întroducem
tava în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. După ce am introdus tava,
reducem temperatura la 200 de grade Celsius şi coacem prăjiturelele noastre 15
minute, fără ventilaţie. Când vă avertizează cuptorul că s-a terminat timpul, setaţi cuptorul
la 170 de grade Celsius, cu ventilaţie, şi mai coaceţi 15 minute minunăţiile
care sunt crescute şi rumene. În tot acest timp, nu deschideţi cuptorul deloc.
Delicatesele noastre sunt gata, le scoatem din cuptor şi le punem pe un grătar
să se răcorească după aşa căldură. Luăm a doua tavă şi cu poşul formăm ultimele
bucăţi de ecler. Procedăm identic la coacerea lor ca şi la prima tavă.
Pentru
cremă, puneţi laptele la fiert, adăugaţi miezul de la păstaia de vanilie şi
apoi puneţi şi păstaia în lapte.
Separaţi
gălbenuşurile de albuşurile celor şase ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de
gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul şi
amestecaţi compoziţia cu mixerul, până devine cremoasă. Adăugaţi amidonul şi
mixaţi bine toată compoziţia. Opriţi focul de la cratiţa cu lapte şi scoateţi
păstaia de vanilie. Luaţi cu un polonic din laptele cald şi adăugaţi peste
crema deja formată. Mixaţi totul, apoi mai puneţi lapte, până adăugaţi treptat
tot laptele. Când aţi adăugat tot laptele, turnaţi compoziţia în oala în care l-aţi încălzit şi o
procesaţi pe foc mic, aproximativ 3 minute, până se îngroaşă, amestecînd
constant pentru a nu se prinde de oală. Când este gata crema de vanilie, o
luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească cateva ore. Vă recomand să o
acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde pojghiţă. Gata, aţi terminat
şi crema fiartă.
Mixaţi
bine frişca şi o amestecaţi cu crema de vanilie rece. Pentru o mai bună
organizare, puteţi prepara crema înainte cu o zi pentru a se răci bine.
Dacă
doriţi să puneţi separat crema de vanilie şi peste ea stratul de frişcă,
preparaţi crema de vanilie cu doar 30 de grame de amidon deoarece cele 50 de
grame de amidon o fac foarte fermă, densă dar amestecată cu frişcă iese o cremă
perfectă.
Nu ne
rămâne decât să umplem cojile de ecleruri. Cu un cuţit, tăiem capacul de la
fiecare bucată de ecler şi, dacă mai este cazul, îl scobim în interior. Ale
mele s-au golit foarte frumos la coacere, a rămas doar coaja, exact ce aveam
nevoie.
Cu un poş,
umplem prăjiturelele noastre cu cremă şi le stropim cu ciocolata topită la
aburi. Acum, nu ne rămâne decât să avem răbdare câteva ore, până ce s-au
înmuiat cojile. Da, ştiu, e greu! Crema
de vanilie este îmbietoare iar apetisantele ecleruri cu ciocolată vă îndeamnă la
răsfăț.
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu