Faceți căutări pe acest blog

25.03.2021

Crème brûlée

 

Crème brûlée

Ingrediente necesare pentru o porție:

·         4 ouă

·         80 de grame de zahăr

·         500 ml lapte

·         o păstaie de vanilie

·         un praf de sare

Siropul

·         150 de grame de zahăr pentru caramel

 

Preparare:

 

Vă propun azi un desert delicios și rapid.

Punem în cratiță zahărul pentru caramelizat. Când acesta este topit frumos, îl întindem pe pereții vasului în care o să preparăm crema de zahăr ars.

Într-un bol, batem ouăle cu zahărul, praful de sare, miezul de la păstaia de vanilie, apoi adăugăm treptat laptele.

Turnăm compoziția în cratița cu zahărul caramelizat. Cratița o punem într-o tavă în care adăugăm apă până la mijlocul ei, apoi o punem în cuptorul setat la 170 de grade Celsius, pentru o oră.

Scoatem vasul cu desert, îl răsturnăm pe o farfurie și îl lăsăm la rece pentru 3 ore.

 

Poftă bună!

19.03.2021

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

Ingrediente necesare:

·          4 kg de carne de miel - coaste, pulpă, spinare, gât

·          trei morcovi

·          un păstârnac

·          un pătrunjel

·          o ceapă mare

·          trei linguri de ulei

·          o lingură de sare

·          un vârf de cuţit de piper alb

·          800 de ml de smântână

·          3 gălbenușuri

·          trei lingurițe de tarhon în oțet

·          6 frunze de măcriș

·          6 frunze de leurdă

·          3 crenguțe de leuștean

 

 Preparare:

O mare sărbătoare merită să fie cinstită cu o delicatesă aflată pe masa multora dintre noi - ciorba de miel.

Ce poate fi mai bun decât combinația dintre carnea fragedă de miel, legumele aromate și smântâna onctuoasă? Da, presărăm și leuștean!

Punem o oală de 8 litri de apă rece la foc, curățăm carnea de miel de pielițe, apoi o adăugăm în oală împreună cu o lingură de sare și o lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, la foc mic, până carnea se desprinde de pe os, spumăm periodic. Eu am preparat miel fraged, nu a necesitat opărire cu oțet dar puteți proceda în acest fel dacă nu vreți să simțiti defel mirosul lui.

Curăţaţi, spălaţi şi tocați legumele.

Punem o cratiță pe foc, adăugăm ulei. Când uleiul este încins, adăugaţi ceapa şi o căliţi un minut, apoi adăugaţi şi restul legumelor, adică morcovii, păstârnacul, pătrunjelul şi le căliţi încă un minut.

Adăugați peste legume zeama de la carnea fiartă, zeamă care a scăzut prin fierbere, apoi carnea pe care ați mărunțit-o. Lăsați în oală oasele, firimiturile de oase și zeama care rămâne cu ele. Folosiți doar zeama clară; în acest fel, o să folosiți aproximativ 5 litri de zeamă. Fierbeți carnea cu legumele până acestea din urmă sunt bine pătrunse.

Opriți focul, amestecați gălbenușurile cu smântâna, puneți un polonic de zeamă peste smântână, amestecați, mai adăugați un polonic de zeamă, apoi turnați amestecul cremos peste ciorbă. Operațiunea se desfășoară treptat pentru a nu tăia gălbenușurile. Adăugați piperul alb, tarhonul cu oțet și amestecați zeama.

Presărați frunzele de măcriș, leurdă și leuștean, spălate și tocate. Acest amestec de verdețuri îi vor lua ciorbiței mirosul pregnant de miel și îi va oferi o armomă specială.

Sărbători cu bucurii!

11.03.2021

IAURT

IAURT DE CASĂ

Ingrediente necesare:

  • un litru de lapte de vacă

Dacă vă place iaurtul, vă îndemn să îl preparați acasă, e cel mai gustos iaurt, fără conservanți și se face cu un minim de efort.

Pentru ca iaurtul făcut de dumneavoastră să fermenteze, e nevoie de o lingură de iaurt făcut in casă sau din comerț pe care îl amestecați cu laptele. Dacă nu doriți să adăugați nimic în laptele de vacă, spălați borcanele cu zer și le clătiți cu apă. Dacă, la început, nu aveți posibilitatea de a spăla borcanele cu zer, clătiți-le cu oțet, apoi cu apă și sunt gata pregătite pentru a prepara iaurtul.

Pentru început, ne ocupăm de borcane. Pregătim două borcane de jumătate de litru, cu gura mare, le clătim cu oțet și apoi cu apă și punem laptele de vacă în el. Eu am ales un lapte de vacă gras, de la piață, pentru a da o textură cremoasă iaurtului nostru.

Așezați borcanele, acoperite cu un șervețel, la loc călduț. Iarna, puteți să le puneți pe calorifer pentru 3 ore, apoi, pe masa din bucătărie, acoperite. După 3 zile, iaurtul e bine legat, puteți să îl savurați așa, puteți să adăugați fructe și miere, cereale sau îi puneți capacul și îl păstrați la frigider pentru când vă e poftă de iaurt. El stă foarte bine la rece câteva zile.

Textura lui cremoasă vă va face să îl preparați și altă data, cu siguranță.

Poftă bună!

IAURT DE CASĂ