Faceți căutări pe acest blog

19.03.2021

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE MIEL

Ingrediente necesare:

·          4 kg de carne de miel - coaste, pulpă, spinare, gât

·          trei morcovi

·          un păstârnac

·          un pătrunjel

·          o ceapă mare

·          trei linguri de ulei

·          o lingură de sare

·          un vârf de cuţit de piper alb

·          800 de ml de smântână

·          3 gălbenușuri

·          trei lingurițe de tarhon în oțet

·          6 frunze de măcriș

·          6 frunze de leurdă

·          3 crenguțe de leuștean

 

 Preparare:

O mare sărbătoare merită să fie cinstită cu o delicatesă aflată pe masa multora dintre noi - ciorba de miel.

Ce poate fi mai bun decât combinația dintre carnea fragedă de miel, legumele aromate și smântâna onctuoasă? Da, presărăm și leuștean!

Punem o oală de 8 litri de apă rece la foc, curățăm carnea de miel de pielițe, apoi o adăugăm în oală împreună cu o lingură de sare și o lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, la foc mic, până carnea se desprinde de pe os, spumăm periodic. Eu am preparat miel fraged, nu a necesitat opărire cu oțet dar puteți proceda în acest fel dacă nu vreți să simțiti defel mirosul lui.

Curăţaţi, spălaţi şi tocați legumele.

Punem o cratiță pe foc, adăugăm ulei. Când uleiul este încins, adăugaţi ceapa şi o căliţi un minut, apoi adăugaţi şi restul legumelor, adică morcovii, păstârnacul, pătrunjelul şi le căliţi încă un minut.

Adăugați peste legume zeama de la carnea fiartă, zeamă care a scăzut prin fierbere, apoi carnea pe care ați mărunțit-o. Lăsați în oală oasele, firimiturile de oase și zeama care rămâne cu ele. Folosiți doar zeama clară; în acest fel, o să folosiți aproximativ 5 litri de zeamă. Fierbeți carnea cu legumele până acestea din urmă sunt bine pătrunse.

Opriți focul, amestecați gălbenușurile cu smântâna, puneți un polonic de zeamă peste smântână, amestecați, mai adăugați un polonic de zeamă, apoi turnați amestecul cremos peste ciorbă. Operațiunea se desfășoară treptat pentru a nu tăia gălbenușurile. Adăugați piperul alb, tarhonul cu oțet și amestecați zeama.

Presărați frunzele de măcriș, leurdă și leuștean, spălate și tocate. Acest amestec de verdețuri îi vor lua ciorbiței mirosul pregnant de miel și îi va oferi o armomă specială.

Sărbători cu bucurii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu