Faceți căutări pe acest blog

05.07.2019

GOGOŞI



GOGOŞI

Ingrediente necesare pentru o porţie:
           
·         7 grame de drojdie uscată
·         250 ml lapte
·         500 grame de făină
·         50 grame de unt
·         3 ouă
·         40 grame de zahăr
·         o păstaie de vanilie
·         un praf de sare
GOGOŞI
·         50 grame făină pentru a pune pe blatul de lucru
·         2 linguri de zahăr pudră sau un plic de zahăr vanilat


Preparare:
Azi facem o porţie de gogoşi care ne va transpune în bucătaria bunicii şi în acea lume feerică. Vă amintiţi cum aşteptam să scoată bunica prima tură de gogosi de la prăjit? Mirosul înmiresma deja toată casa şi noi nu mai aveam răbdare. Deşi ne spunea să nu îi mâncăm calzi că nu este bine, ne repezeam să luăm gogoaşa caldă, plină de zahăr pudră care sărea în toate părţile când o puneam în gură. A, ce frige! Suntem deja acolo cu gândul, spre amintiri frumoase şi parfumate aşa că putem începe să le retrăim.
GOGOŞI
Pornim cuptorul electric la 30 de grade Celsius, program elementul încălzitor superior și elementul încălzitor inferior sau la treaptă mică, la cele pe gaz. Ştiu, bunica îl punea sub dună dar noi nu o mai avem. O variantă este să le puneţi pe caloriferul cald sau doar acoperiţi aluatul cu prosoape de bucătarie şi o pătură. Procesul de dospire nu va fi la fel dar sunt variante bune.
Într-un vas termorezistent, punem drojdia şi o hidratăm cu laptele pe care l-am încălzit în prealabil la 35-40 de grade Celsius. Dacă nu aveţi termometru de bucătarie, turnaţi laptele peste degetele cu care amestecaţi drojdia şi aveţi grijă să nu frigă. Dacă frige, îl mai lăsaţi să se răcorească şi apoi îl turnaţi peste drojdie. Nu vrem să o opărim. Amestecaţi bine laptele cu drojdia cu mâna sau cu o spatulă. Eu, de regulă, prefer să amestec cu mâna până ce drojdia s-a topit în lapte, aproximativ 10 minute.
GOGOŞI
Adăugaţi zahărul, untul moale şi praful de sare. Acum punem ouăle. Dacă sunt mici, adăugăm toate cele 3 ouă, dacă sunt de mărime medie sau mare, punem doar două ouă întregi şi un gălbenuş. Albuşul îl păstrăm pentru o bezea sau pentru omleta cu smântână pe care o să o faceţi în dimineaţa următoare.
Scoatem miezul din păstaia de vanilie şi îl adăugăm în aluat. Amestecăm toate ingredientele şi adăugăm făina, începem să frământăm aluatul 15 minute. Această operaţiune o puteţi face în robot sau cu mâna. Eu prefer să frământ cu mâna, de dragul aluatului şi ţinând cont că nu e o compoziţie mare, fiind doar 500 de grame de făină.
E gata frământat şi arde ne nerăbdare să îl puneţi la dospit. Aşezaţi capacul peste vasul termorezistent şi îl băgaţi la cuptor pentru 40 de minute. Dacă aţi pus 10 grame de drojdie şi nu 7, deoarece în comerţ sunt plicuri de 7 şi 10 grame şi atunci când cauţi gramaj de 7, la magazine au mai multe mărci de drojdie dar toate de 10 grame, nu vă faceţi probleme, dospiţi aluatul doar 35 de minute. Puteţi încerca, pentru început, să folosiţi pliculeţ de 10 grame de drojdie, mai ales dacă aveţi dubii asupra calităţii drojdiei.
Vă recomand să puneţi în aluat miezul de la păstaia de vanilie sau să radeţi coaja de la o lămâie deoarece, pe lângă faptul că îi va da un parfum aparte, acoperă gustul drojdiei, al aluatului dospit şi al gălbenuşurilor de ou. Cele trei gălbenuşuri o să vă coloreze aluatul într-un galben frumos, intens dar nu vreţi să aveţi gust de omletă ci de gogoşi parfumaţi.
După 35-40 de minute, aluatul şi-a triplat volumul, a ajuns până la capac şi aşteaptă să îl răsturnaţi pe masă. Nu îl mai lăsaţi în cuptor deoarece o să înceapă să curgă. Puneţi 50 de grame de făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Aluatul e foarte moale, călduţ şi va înghiţi făina de pe masă până o să puteţi lucra cu el. Dacă e cazul, mai adăugaţi un pic de făină pe blat şi începeţi să faceţi biluţele. Rupem aluatul în două părţi egale, apoi fiecare bucată, în alte două. Acum avem patru bucăţi de aluat din care putem face 12, 16, sau 20 de gogoşi mai mari sau mai mici, după preferinţe. Eu, deşi am încercat toate 3 variantele în funcţie de dispoziţie, prefer varianta de 16 gogoşi. Pregătesc 20 de bucăţi când vreau porţii mici de desert, gogoşelele drăguţe. Munciţi 10 minute în plus pentru a le obţine dar sunt nişte bijuterii. Am încercat şi varianta de 12 bucăţi dar sunt prea mai pentru gustul meu, le coaceţi mai repede, terminaţi în 2 reprize de copt dar sunt prea rotofeie.
Azi, am ales varianta de 16 gogoşi, astfel luăm fiecare bucată de aluat şi o rupem în patru. Facem aşa cu toate cele patru bucăţi şi au rezultat 16 gogoşi pe care le luăm, pe rând, în palmă şi le facem biluţe ca şi pe chiftele. O să simţiţi bulele de aer din ele, aşa bine au dospit. Le punem pe blatul de lucru sau pe o foaie de copt şi le lăsam 5-10 minute la dospit, până se încinge uleiul în tigaie. Necesarul de ulei este în funcţie de mărimea vasului de copt. Să vă asiguraţi că uleiul este până la jumătatea unei gogoaşe.
Uleiul este încins şi începem să le prăjim. Ele mai dospesc şi cresc un pic şi în uleiul încins. Uleiul trebuie să fie încins mediu, nu foarte tare deoarece le ardeţi dar nici prea puţin pentru că nu se mai coc bine. Le punem pe fiecare în ulei, umplem vasul cu ele şi le prăjim 2-3 minute pe o parte, apoi le întoarcem. Unele nu mai au răbdare şi o iau înainte, se răsucesc singure pe cealaltă parte. Când le-aţi copt pe ambele părţi, le scoateţi cu o paletă cu găuri pe o farfurie în care aţi pus şerveţele de bucătarie pentru a lua din ulei. Puneţi o altă tură de gogoşele la copt. Da, ştiu, sunteţi cu ochiul la cele rumene de pe masă, aşa că vă întoarceţi la ele, le pudraţi cu zahăr, acum cât sunt calde, şi aşteptaţi să se răcească dacă puteţi. E greu, eu nu am niciodată rabdare şi încep să rup din gogoaşa aburindă, îmi frig degetele dar tot iau bucăţele şi încep să le savurez. Să nu uitaţi să le întoarceţi pe cele care sunt la copt! Când sunt gata coapte, le scoatem şi le pudrăm. Procedăm la fel cu toate, până le-am terminat de copt. Câte aţi mâncat, în timp ce unele mai erau la copt?
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu