Gomboti cu prune |
Ingrediente
necesare pentru o porţie:
·
600 de grame de cartofi
·
150 de grame de făină
·
două ouă
·
500 de grame de prune fără
sâmburi
·
4 linguri de unt
·
3 linguri de griş
·
o lingură de apă
·
100 de grame de zahăr
·
un praf de sare
Preparare:
Curăţaţi cartofii, îi spălaţi şi îi
puneţi la fiert într-o oală cu apă în care aţi adăugat sarea. Când sunt fierţi,
scurgeţi apă de pe ei şi îi zdrobiţi, apoi îi lăsaţi să se răcească.
Spălaţi prunele şi le dezosaţi.
Adăugaţi făina şi ouăle în cartofii
zdrobiţi, amestecaţi ingredientele până devin un aluat destul de moale şi
începeţi să faceţi găluştele. Pentru fiecare găluşcă, luaţi aproximativ o
lingură din amestecul de cartofi cu ouă şi făină, îl aşezaţi în palmă, îl întindeţi
cu degetele şi aşezaţi în fiecare câte o prună sau o jumătate de prună, dacă sunt
mari. Rotiţi biluţa în palmă ca şi pe chiftele, până ce amestecul a înglobat
pruna.
Puneţi pe foc o oală cu apă, iar, când apa clocoteşte, puneţi în
ea găluştele şi le lăsaţi să fiarbă până se ridică la suprafaţă.
Între timp, puneţi untul într-o tigaie, îl lăsaţi să se topească,
apoi adăugaţi grişul pe care îl prăjiţi un pic iar, la final, adăugaţi o
lingură de apă şi mai amestecaţi un minut.
Până aţi preparat grişul, găluştele au fiert, s-au ridicat la
suprafaţă şi le scoateţi cu o lingură cu găurele, le tăvăliţi prin grişul
prăjit şi adăugaţi zahărul şi scorţişoara.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu