Faceți căutări pe acest blog

29.07.2020

PROFITEROL

PROFITEROL

Ingrediente necesare:
            Pentru aluat:
·         4 ouă mici
·         120 grame de făină
·         60 grame de unt
·         75 ml lapte
·         75 ml apă
·         un praf de sare
Pentru cremă:
·         3 galbenuşuri
·         250 ml de lapte
·         80 grame de zahăr
·         25 grame de amidon alimentar
·         o păstaie de vanilie
·         200 grame de frişcă
·         un praf de sare
Pentru bază și decor:
·         1 kg de înghețată
·         100 de grame de ciocolată cu cacao 85%.
Preparare:
            Azi preparăm o reţetă dulce și răcoroasă, perfectă pentru vară.
Puneţi la foc o cratiţă în care adăugaţi laptele, apa, untul şi sarea. Când compoziţia este aproape de punctul de fierbere, domoliţi focul şi puneţi, în ploaie, făina. Amestecaţi energic în oală, până ce dispar toate cocoloaşele, aluatul este omogen şi îl mai gătiţi câteva minute. Opriţi focul şi lăsaţi aluatul să se răcească.
Între timp, porniţi cuptorul, îl setaţi la 250 de grade Celsius.
În aluatul răcit, adăugaţi primul ou, mixaţi bine aluatul, apoi adăugaţi al doilea ou, mixaţi şi tot aşa până încorporaţi toate ouăle. La început compoţiţia este densă, după ce aţi adăugat ultimul ou, aceasta devine cremoasă.
Pregătiţi două tăvi în care aţi pus foaie de copt. Vă recomand să puneţi pe rând, aluatul la copt.
Astfel, luăm prima tavă tapetată cu foaie de copt şi începem să punem minunatele choux-uri în ea. Punem aluatul într-un poş şi cu acesta facem în tava de copt choux cu diametru de 1,5-2 cm. Le aşezăm în tavă, la distanţă unele de altele, deoarece cresc foarte mult la copt.
Întroducem tava în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. După ce am introdus tava, reducem temperatura la 200 de grade Celsius şi coacem prăjiturelele noastre 15 minute, fără ventilaţie. Când vă avertizează  cuptorul că s-a terminat timpul, setaţi cuptorul la 170 de grade Celsius, cu ventilaţie, şi mai coaceţi 15 minute minunăţiile care sunt crescute şi rumene. În tot acest timp, nu deschideţi cuptorul, deloc. Delicatesele noastre sunt gata, le scoatem din cuptor şi le punem pe un grătar să se răcorească după aşa caniculă. Luăm a doua tavă şi cu poşul formăm ultimele bucăţi de choux. Procedăm identic la coacerea lor ca şi la prima tavă.
Pentru cremă, puneţi laptele la fiert, adăugaţi miezul de la păstaia de vanilie şi apoi puneţi şi păstaia în lapte.
Separaţi gălbenuşurile de albuşurile celor trei ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul şi amestecaţi compoziţia cu mixerul, până devine cremoasă. Adăugaţi amidonul şi mixaţi bine toată compoziţia. Opriţi focul de la cratiţa cu lapte şi scoateţi păstaia de vanilie. Luaţi cu un polonic din laptele cald şi adăugaţi peste crema deja formată. Mixaţi totul, apoi mai puneţi lapte, până adăugaţi treptat tot laptele. Când aţi adăugat tot laptele, turnaţi compoziţia în oala în care l-aţi încălzit şi o procesaţi pe foc mic, aproximativ 3 minute, până se îngroaşă, amestecînd constant pentru a nu se prinde de oală. Când este gata crema de vanilie, o luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească cateva ore. Vă recomand să o acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde pojghiţă. Gata, aţi terminat şi crema fiartă.
Mixaţi bine frişca şi o amestecaţi cu crema de vanilie rece. Pentru o mai bună organizare, puteţi prepara crema înainte cu o zi pentru a se răci bine.
Nu ne rămâne decât să umplem delicioasele mini choux. Cu un poș cu dui metalic perforăm partea care a stat în tavă a micutelor prajiturele, cea aplatizată de tava de copt și le umplem cu crema de vanilie amestecată cu frișcă.

Topim pe aburi cele 100 de grame de ciocolată cu cacao 85%.
Așezăm înghețata în cupe, punem mini choux-urile peste ea și stropim cu ciocolată topită. Dacă doriți, adăugați fructe pentru decor.

Poftă bună!




24.07.2020

GEM DE CAISE


 
GEM DE CAISE
Ingrediente necesare pentru o porţie:
·                     3  kg de caise
·                     1 bucată lămâie
·                     2 kg de zahăr
Preparare:
Alegeţi caisele bine coapte, le spălaţi, le opăriți, le scoateți pielița, le scoateţi sâmburii și îî puneți într-un vas.
Puneţi zahărul peste ele şi le lăsaţi câteva ore acoperite, până ce zahărul s-a topit. 
Puneţi caisele în cratiţă cu fund dublu, la foc mediu, le fierbeţi 20 de minute, adăugaţi zeama de la lămâie şi le mai fierbeţi 20 minute. Le spumaţi dacă este cazul.
Cînd gemul este fiert şi borcanele sterilizate, îl aşezaţi în borcanele pe care le puneţi la dustulit.
Poftă bună!

17.07.2020

CIORBĂ DE PĂSTĂI DE MAZĂRE CU GĂLUȘTE

CIORBĂ DE PĂSTĂI DE MAZĂRE CU GĂLUȘTE

Ingrediente necesare pentru o porție:

·         250 de grame de păstăi de mazăre
·         un morcov
·         o ceapă mică
·         o lingură de ulei
·         40 de grame de făină
·         un ou
·         3 rămurele de mărar
·         Sare
·         Piper alb

Preparare:
Spălați și curățați legumele. Tocați ceapa, morcovul, mărarul. Puneți în cratiță o lingură de ulei, adăugați ceapa la călit când uleiul este încins, apoi morcovul pe care îl căliți puțin. Puneți păstăile de mazăre și acoperiți cu apă cât să acopere bine toate ingredientele. Puneți sare după gust.
Cât timp fierbe mazărea, pregătiți materialul pentru găluște. Într-un bol puneți oul, făina, un praf de sare și amestecați bine ingredientele. Le lăsați să stea câteva minute, apoi, când ciorba este aproape fiartă, tăiați cu o linguriță câte puțin, din aluatul de găluște. Puneți lingurița în ciorba fierbinte, apoi începeți să rupeți găluștele, punând lingurița în ciorba fierbinte după fiecare gălușcă. Lăsați să fiarbă 5-7 minute, scoateți o gălușcă să vedeți dacă este fiartă.
Când totul este gata, adăugați piperul alb și mărarul tocat.
Poftă bună!


13.07.2020

AMANDINE

AMANDINE

Ingrediente necesare pentru o porție:

Blatul:
·         7 ouă
·         170 de grame de zahăr
·         260 de grame de făină
·         60 ml apă
·         60 de ml de sirop de zahăr ars din 60 de grame de zahăr și 30 ml de apă
·         un praf de sare
Siropul
·         300 de grame de zahăr
·         250 ml de apă
·         o lingură de esență de rom
Fondant
·         500 de grame de zahăr
·         150 ml de apă
·         150 de grame de glucoză
Crema
·         250 de grame de fondant alb
·         300 de grame de unt nesărat, de 82% grăsime
·         30 de grame de cacao
·         o lingură de esență de rom
·         două linguri de extract pur de portocale
Glazura
·         350 de grame de fondant alb
·         15 grame de cacao
·         15 ml de sirop de zahăr ars

Preparare:

Azi, preparăm o delicioasă prăjitură care ne va aminti de copilărie: o rețetă de amandine, răsfățul zilei, fie că le prepara mama acasă, fie că le savuram la cofetărie.
Pentru că greu mai găsești în cofetării o amandină ca și cea de odinioară, azi, vă propun să preparăm acasă o porție de amandine.
Va necesita timp, dar rezultatul va fi spectaculos și mai ales delicios.
Pentru blat, separăm albușurile de gălbenuș. Batem bine albușurile, apoi adăugăm treptat 60 de grame de zahăr și mixăm până am obținut o bezea fermă.
Într-o cratiță, punem 60 de grame de zahăr și îl lăsăm să se caramelizeze, apoi adăugăm 30 de ml de apă și îl lăsăm la foc 2 minute până ce tot zahărul este dizolvat în sirop. Păstrăm o lingură de sirop pentru cremă, iar restul îl folosim pentru blat.
Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare și 110 grame de zahăr, până devin spumoase. Adăugăm 60 ml de apă rece, siropul de zahăr ars și 80 de grame de făină. Amestecăm bine, apoi adăugăm albușurile și punem restul de făină – 180 de grame. Încorporăm bine ingredientele și le punem într-o tavă, în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Puteți pune pandișpanul într-o tavă de 20cm X30cm, situație în care o să tăiați blatul în două pentru a-l umple cu cremă sau într-o tavă de 30 cm X 40 cm. După 30 de minute, faceți testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă mai trebuie să stea sau îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească.
Blatul este gata, începem să facem siropul din 300 de grame de zahăr și 250 de ml de apă, fierte 10 minute. Când ați terminat de fiert siropul, îl lăsați să se răcească și adăugați esența de rom.
Am terminat două etape, urmează fondantul necesar la cremă și glazură, așa că începem cu acesta. Punem 500 de grame de zahăr, 150 grame de glucoză și 150 de ml de apă într-o cratiță, la foc. Ingredientele se topesc și încep să fiarbă. Introduceți termometrul în fondant, iar, când acesta a ajuns la 110 grade Celsius, opriți focul.
Lăsați-l să se răcească aproximativ 30 de minute, până ajunge la 40 de grade Celsius și îl bateți bine cu mixerul, până devine alb și cremos.
Pregătiți pentru cremă? Puneți într-o cratiță, la foc, 50 de grame de unt. Când este topit - fierbinte, adăugați 30 de grame de cacao și amestecați bine. Luați cratița de pe foc, lăsați să se răcească puțin și adăugăm o lingură de esență de rom și cele două linguri de extract pur de portocale. Rezultatul va fi extraordinar de gustos; combinația de portocală, cacao și rom va face crema delicioasă.
Într-un castron, mixăm 250 de grame de unt, până devine spumos, apoi începem să adăugăm fondantul – 250 de grame, treptat, câte o lingură. Mixăm după fiecare lingură de fondant adăugată. Când este tot fondantul încorporat, adăugăm și cele 50 de grame de unt impregnat cu cacao, portocală și rom și amestecăm toate ingredientele. Crema este pufoasă, cremoasă, delicioasă. Acum, punem separat 3 linguri de cremă pentru ornat.
Punem pandișpanul pe un blat din lemn, peste care am pus o foaie de copt, luăm un liniar și începem să porționăm prăjitura. Eu am tăiat blatul în două, astfel încât dintr-un pandișpan de 30x40 cm, am făcut două bucăți de 20x30 cm. Am însiropat blatul de jos cu jumătate din sirop, am pus crema peste el, am însiropat cea de a doua bucată de blat cu cealaltă jumătate de sirop, am așezat foaia peste cremă și am pus foile de amandină cu cremă, la rece. Prăjitura are nevoie să stea la rece pentru a putea tăia pătrățelele de amandină, altfel o să curgă crema din ea, când o să încercăm să o porționăm.
După 30 de minute, o scoatem din frigider și începem să o tăiem cuburi.
Pentru început, îndreptăm marginile dacă necesită, pentru un aspect perfect. Apoi, cu un liniar, tăiem pătrățele de 5 cm X 5 cm, le așezăm pe un grătar sub care așezăm niște farfurii.
Pentru glazură, amestecăm pe baie de abur, într-o cratiță, 350 de grame de fondant, cel rămas după ce am pus în cremă, cu 15 grame de cacao și 15 ml de sirop de zahăr ars din cel păstrat când am făcut pentru blat. Când este lichidă, o turnăm cu lingura peste fiecare amandină, acoperind toate laturile. Surplusul se va scurge în farfuriile aflate sub grătar.
Le lăsați câteva minute pentru a se întări glazura, apoi le ornați cu crema lăsată special pentru asta. Cu un poș în care ați pus crema, le faceți câte un moț frumos.
Sunteți gata, puteți să le savurați.
Poftă bună!

10.07.2020

PULPĂ DE RAȚĂ CU LEGUME

PULPĂ DE RAȚĂ CU LEGUME

Ingrediente necesare pentru două porţii:
      ·         2 pulpe de rață
·         1 ceapă
·         4 căței de usturoi
·         4 morcovi
·         8 cartofi
·         1 portocală
·         3 crenguțe de rozmarin
·         80 de grame de zahăr brun
·         o linguriţă de piper alb măcinat
·         sare.
 Preparare:

Spălați și curățați legumele, apoi le așezați într-un vas de yena, cu capac. Crestați pulpele de rață și le așezați în vas, cu pielea în jos, peste legume: cartofi, morcovi, ceapă, usturoi. Presărați sare și piper, adăugați rozmarinul și le puneți la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius. După 40 de minute, întoarceți pulpele cu pielea în sus și le mai lăsați 40 de minute la cuptor, în vasul de yena, acoperit.
Acum pulpele sunt bine făcute, luăm capacul jos și le mai lăsam 30 de minute pentru a prinde crustă.
Între timp, pregătim sosul de portocală. Punem zahărul în cratiță, îl lăsăm să se topească, îl stingem cu zeama de la portocală.
Așezăm pulpele de rață și legumele pe farfurii, adăugăm sosul de portocală și suntem gata pentru a savura.
Poftă bună!

09.07.2020

CHIFTELUȚE DE DOVLECEL

CHIFTELUȚE DE DOVLECEL

Ingrediente necesare pentru două porţii:

·         1 dovlecel
·         100 de grame de telemea de oaie
·         50 de grame de pesmet
·         1 ou
·         2 linguri de ulei de măsline
·         1 cățel de usturoi
·         câteva frunze de mărar
·         o linguriţă de piper alb măcinat
·         sare.
 Preparare:
 
CHIFTELUȚE DE DOVLECEL
Azi preparăm chifteluțe de dovlecel în cuptor, nu în baie de ulei.
Spălați, curățați și răzuiți dovlecelul. Îl puneți într-un bol și presărați sare peste el.
Răzuiți telemeaua, curățați și tocați usturoiul și mărarul.
În tot acest timp, dovlecelul s-a înmuiat frumos, îl stoarceți de zeama lăsată și îl amestecați cu telemeaua, oul, pesmetul, usturoiul și mărarul, piperul alb.
Când sunt ingredientele amestecate, începeți să faceți biluțele pe care le așezați într-o tavă tapetată cu foaie de copt.
Stropiți chifteluțele cu ulei de măsline și introduceți tava la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute.
Când sunt coapte, le scoateți din cuptor, le așezați pe o farfurie și savurați!