·
un kilogram de ceapă
·
trei roşii coapte, zemoase
·
un ardei gras, galben
·
un gogoşar roşu
·
o jumătate de ţelină
·
un dovlecel mic
·
patru linguri de amarant
·
o jumătate de legătură de pătrunjel verde
·
două rămurele de măghiran
·
două linguri de ulei de măsline
·
o jumătate de linguriţă de piper negru
·
o lingură de sare
Preparare:
Puneţi amarantul într-un bol cu apă şi îl lăsaţi să stea acolo
timp de o oră. Între timp, curăţati, spălaţi şi tocaţi fideluţă ceapa; când
este gata tocată o aşezaţi într-un castron, presăraţi sarea peste ea, o
amestecaţi bine cu sare şi o lăsaţi să stea aşa pentru o jumătate de oră. Ceapa se va înmuia şi va fi mai uşor de
procesat în cratiţă.
Curăţaţi ţelina, o spălaţi , tocaţi mărunt şi o puneţi peste
ceapă; amestecaţi toate ingredientele.
Spălaţi ardeiul, gogoşarul, dovleacul, roşiile şi pătrunjelul.
Eliminaţi cotorul din ardei şi gogoşar şi îi tăiaţi fidelută. Curăţaţi, spălaţi
şi tăiaţi fideluţă dovlecelul.
Puneţi uleiul în cratiţă. Când este încins, adăugaţi amestecul din
ţelină cu ceapă, amestec pe care l-aţi scurs de zeama pe care o lasă ceapa.
Amestecaţi câteva minute, apoi adăugaţi ardeiul şi gogoşarul tocat. Le lăsaţi
la foc încă două minute, amestecând periodic, apoi adăugaţi dovlecelul tocat şi
roşiile pe care le decojiţi şi tăiaţi cubuleţe.
Acum e momentul să adăugaţi amarantul care va fierbe în sucul
lăsat de legume, în special, în cel al roşiilor, motiv pentru care scurgeţi apa
din bolul în care se află amarantul şi îl răsturnaţi în cratiţa în care
legumele povestesc. Lăsaţi ingredientele să fiarbă douăzeci de minute, la foc
mic, acoperite, amestecând periodic. După cincisprezece minute adăugaţi şi
piperul şi amestecaţi compoziţia, pe foc, încă cinci minute.
Dacă vă place mai sărat, mai adăugaţi un praf de sare. În mod
normal, ceapa sărată va elimina sare pentru toate legumele şi nu ar mai fi
necesar să adăugaţi sare.
Spălaţi şi tocaţi pătrunjelul şi măghiranul. Păstraţi câteva
frunzuliţe de pătrunjel tocat pentru decor. Pătrunjelul rămas, împreună cu
măghiranul îl puneţi în cratiţă, amestecaţi şi opriţi focul.
Aşezaţi tocana în boluri şi presăraţi pătrunjelul păstrat pentru decor.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu