Ingrediente necesare
pentru o porție:
·
un kilogram de fasole
uscată
·
1,5 kg de carne de porc, ciolan afumat
·
1,5 kg de carne de vită
·
100 ml de ulei
·
trei cepe mari
·
patru morcovi
·
două bucăţi de păstârnac
·
două bucăţi de pătrunjel
·
o ţelină
·
doi ardei graşi
·
doi ardei iuţi
·
500 ml de bulion
·
o lingură de boia dulce
·
o legătură de pătrunjel
·
trei-patru rămurele de
cimbru
·
patru frunze de dafin
·
o linguriţă de sare
·
o linguriţă de piper
·
o lingură de Maggi,
secretul gustului, legume
Preparare:
Puneţi fasolea în apă
caldă, la înmuiat, pentru 8 ore.
Puneţi carnea afumată,
de porc, în apă rece, pentru 8 ore, mai ales dacă folosiţi afumătură de casă.
Dacă afumătura dumneavoastră e şi sărată, o fierbeți 20 de minute.
Spălaţi, curăţaţi și
tocați legumele.
Când focul duduie sub ceaun,
adăugați uleiul iar, când acesta e încins, adăugați ceapa tocată. Căliți ceapa 2
minute și apoi adăugați restul legumelor tocate: morcovii, păstârnacul, pătrunjelul,
ţelina, ardeii graşi, ardeii iuţi și le căliți 3 minute, apoi adăugați boiaua de ardei, Maggi,
secretul gustului, legume, carnea de porc și de vită, tăiată bucățele.
Rumeniți toate ingredintele pentru încă 2 minute. Adăugați 6 litri de apă,
puneți capacul pe ceaun, lăsați focul să meargă domol, 20 de minute. Ridicați
capacul și adăugați fasolea în ceaun. Adăugați sarea, puneți capacul și lăsați
ingredientele să fiarbă, la foc mic, de lemne, timp de două ore. Dacă ciolanul
afumat e de casă și e sărat, nu adăugați sarea, o lăsați pentru sfârșit și
adăugați dacă ciorba o cere.
Verificați periodic
fiertura, adăugați apă dacă mai necesită, iar, când este gata fiertă, adăugați bulionul,
frunzele de dafin și mai fierbeți 5 minute. Adăugați piperul, apoi cimbrul și
pătrunjelul și luați ciorba de pe foc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu