Ingrediente necesare:
TORT CU CREMĂ DE VANILIE ŞI CĂPŞUNI |
Pentru
blat:
·
6 ouă
·
150 grame de zahăr
·
150 grame de făină
·
3 linguri de ulei
·
40 grame de cacao
·
un praf de copt
·
un praf de sare
Pentru cremă:
·
3 galbenuşuri
·
un praf de sare
·
200 grame de zahăr
·
40 grame de amidon
alimentar
·
o păstaie de vanilie
·
250 ml lapte
·
200 grame de frisca
·
250 grame de mascarpone
·
15-20 căpşuni
Preparare:
Pentru
pandişpan, separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile, în care
aţi pus un praf de sare, cu 100 grame de zahăr, până devine o spumă, apoi
adăugaţi praful de copt, uleiul, făina, praful de cacao şi amestecaţi toate
ingredientele. Separat, bateţi albuşurile cu 50 de grame de zahăr până devin o
spumă consistentă. Încorporaţi lent albuşurile bătute, în compoziţia cu gălbenuşuri.
Aşezaţi
compoziţia în două tăvi de 26 de cm în care aţi pus foi de copt şi le puneţi în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Dacă nu aveţi două
tăvi pentru copt, puteţi să puneţi compoziţia pentru pandişpan într-o singură
tavă de copt, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade şi să tăiaţi blatul în
două, când e copt.
Cât
timp pandişpanul e la cuptor, pregătiţi crema de vanilie. Separaţi
gălbenuşurile de albuşurile celor trei ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de
gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul, miezul
de la păstaia de vanilie, 30 de ml de lapte, amidonul şi amestecaţi compoziţia
cu mixerul, până devine cremoasă. Puneţi într-o cratiţă, pe foc, cei 220 ml de
lapte rămas, iar, când acesta e aproape de temperatura de fierbere, adăugaţi
compoziţia din ouă peste el şi amestecaţi bine pentru a nu se forma cocoloaşe.
Fierbeţi compoziţia, câteva minute, până se îngroaşă, amestecînd constant
pentru a nu se prinde de oală.
Când
este gata crema de vanilie, o luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească cateva
ore. Vă recomand să o acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde
pojghiţa.
Când foile de pandişpan şi crema de vanilie sunt reci, adăugaţi mascarpone în crema de vanilie, amestecînd pentru a se omogeniza. Bateţi frişca şi o adăugaţi şi pe ea în crema de vanilie cu mascarpone, încorporînd-o uşor.
Luaţi o farfurie şi aşezaţi pe ea cerculeţul de la tava de copt în care aţi copt pandişpanul. Din diametrul primei foi de pandişpan, tăiaţi o jumătate de centimentru şi o aşezaţi pe farfurie.
Spălaţi căpşunile, le tăiaţi în două, pe lungimea lor şi le aşezaţi între foaia de pandişpan şi cerculeţul de la tava de copt, una lângă alta, apoi, adăugaţi crema de vanilie din care păstraţi doar căteva linguri pentru a pune peste a doua foaie de pandişpan. Când aţi terminat de adăugat crema, puneţi cea de a doua foaie de pandişpan şi întindeţi peste tort cele câteva linguri de cremă de vanilie rămase. Deasupra tortului, adăugaţi câteva căpşuni întregi. Lăsaţi tortul la rece cateva ore sau de seara până dimineaţa.
Când foile de pandişpan şi crema de vanilie sunt reci, adăugaţi mascarpone în crema de vanilie, amestecînd pentru a se omogeniza. Bateţi frişca şi o adăugaţi şi pe ea în crema de vanilie cu mascarpone, încorporînd-o uşor.
Luaţi o farfurie şi aşezaţi pe ea cerculeţul de la tava de copt în care aţi copt pandişpanul. Din diametrul primei foi de pandişpan, tăiaţi o jumătate de centimentru şi o aşezaţi pe farfurie.
Spălaţi căpşunile, le tăiaţi în două, pe lungimea lor şi le aşezaţi între foaia de pandişpan şi cerculeţul de la tava de copt, una lângă alta, apoi, adăugaţi crema de vanilie din care păstraţi doar căteva linguri pentru a pune peste a doua foaie de pandişpan. Când aţi terminat de adăugat crema, puneţi cea de a doua foaie de pandişpan şi întindeţi peste tort cele câteva linguri de cremă de vanilie rămase. Deasupra tortului, adăugaţi câteva căpşuni întregi. Lăsaţi tortul la rece cateva ore sau de seara până dimineaţa.
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu